Rouw is niet alleen het afscheid nemen van een leven
Bij het woord 'rouw' denken velen direct aan de dood, maar rouw is veel breder en komt in verschillende vormen voor.
Het combineren van een carrière met een gezinsleven is een uitdaging waar veel werkende ouders tegenaan lopen. Hoe vind je de juiste balans tussen je werk, de zorg voor je kinderen, en tijd voor jezelf, zonder dat je gezondheid, ambities of de waardevolle tijd met je gezin in het gedrang komt?
De cijfers liegen er niet om:
Deze statistieken laten zien hoe belangrijk het is om een balans te vinden die zowel je gezin als je carrière ondersteunt. Gelukkig zijn er enkele strategieën die je kunnen helpen om deze balans te bereiken en te behouden.
Met een gezin heb je meer verantwoordelijkheden, zoals zorgtaken en huishoudelijke taken, waardoor er minder tijd overblijft voor andere zaken. Dit betekent dat je bewuste keuzes moet maken over waar je je tijd en energie aan besteedt. Focus op wat echt belangrijk is voor jou, zowel in je werk als in je privéleven. Weet wat je drijft en wat je belangrijkste waarden zijn, en geef prioriteit aan activiteiten die je energie geven in plaats van kosten.
Hersteltijd is cruciaal om je energie op peil te houden. Zonder voldoende hersteltijd put je jezelf langzaam maar zeker uit. Zorg ervoor dat je dagelijks korte momenten van rust en herstel inbouwt, in plaats van alleen maar te wachten op een weekendje weg. Dit zorgt ervoor dat je veerkrachtig blijft, zowel fysiek als mentaal.
Multitasken lijkt misschien efficiënt, maar het vermindert je effectiviteit en verhoogt het gevoel dat je overal tekortschiet. Door je aandacht volledig te richten op het moment en echt aanwezig te zijn, creëer je focus en versterk je de verbinding met je omgeving. Dit vermindert ook de belasting op je stresssysteem, waardoor je beter in staat bent om met uitdagingen om te gaan.
We leven in een individualistische samenleving, maar het opvoeden van kinderen is van oudsher een gedeelde verantwoordelijkheid. Schroom niet om hulp te vragen en bouw een netwerk van ondersteuning om je heen. Verdeel de zorgtaken eerlijk, zoek een werkgever die begrip heeft voor jouw privé-uitdagingen, en vraag hulp aan vrienden, familie of andere ouders.
Heldere communicatie is essentieel om zowel thuis als op het werk goed te kunnen functioneren. Wees duidelijk over wat je nodig hebt om te kunnen floreren in beide omgevingen. Mensen die je waarderen, zullen rekening houden met jouw grenzen en behoeften.
Schuldgevoelens, onzekerheid en perfectionisme zijn valkuilen waar veel werkende ouders mee te maken krijgen. Probeer niet harder te werken om deze gevoelens te compenseren. Verlaag af en toe de lat voor jezelf en accepteer dat je niet altijd alles perfect kunt doen. Het is oké om af en toe een bal te laten vallen.
Een balans vinden tussen werk en gezin is geen gemakkelijke opgave, maar met bewuste keuzes en een gezonde aanpak kun je zowel professioneel als persoonlijk succesvol zijn. Vergeet niet dat je niet alles alleen hoeft te doen. Door de juiste steun te zoeken en duidelijke communicatie, kun je een evenwicht creëren dat voor jou en je gezin werkt.
Tijdens de week van de werkstress van 11 t/m 15 november bieden wij de online webinars 'Rust in werk en gezin' en 'Sterk starten na ouderschapsverlof' aan voor organisaties.
Het is tevens mogelijk om medewerkers naar onze welzijnstraining 'Rust in werk en gezin' te verwijzen.
Voor meer informatie neem contact op met fleur@hashtagsam.nl.
Bij het woord 'rouw' denken velen direct aan de dood, maar rouw is veel breder en komt in verschillende vormen voor.
Slimme manieren om meer uit je vitaliteitsbudget te halen voor persoonlijke ontwikkeling binnen jouw organisatie.
De week van het werkgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement dat in Nederland steeds meer aandacht krijgt.