Slimme manieren om meer uit je vitaliteitsbudget te halen
Slimme manieren om meer uit je vitaliteitsbudget te halen voor persoonlijke ontwikkeling binnen jouw organisatie.
Bij het woord 'rouw' denken velen direct aan de dood. Dit is begrijpelijk, aangezien het verlies van een dierbare een van de meest ingrijpende ervaringen is die we kunnen meemaken.
Maar rouw is veel breder en komt in verschillende vormen voor. Het is niet alleen het afscheid nemen van een leven, maar ook van dingen die ons dierbaar zijn, zoals gezondheid, een baan of een relatie.
Verlies kan zich op vele manieren manifesteren. Het verlies van je zekerheden, de impact van een ziekte of het einde van een relatie zijn allemaal situaties waarin rouw aan de orde is. Het kan plotseling zijn of zich geleidelijk aandienen, maar het gevolg is altijd hetzelfde: een ingrijpende verandering van verwachtingen en toekomstbeelden.
In de praktijk zien we vaak mensen die worstelen met de gevolgen van een ziekte, zoals kanker. Een diagnose kan de toekomst onzeker maken en een domino-effect van andere verliezen teweegbrengen. Misschien verlies je je werk of moet je een belangrijke relatie opnieuw vormgeven. Het is een zware klus om met al deze verliezen om te gaan, en vaak moet je meerdere rouwprocessen tegelijkertijd doorlopen.
De manier waarop iemand rouwt, lijkt vaak op de rouw na het verlies van een dierbare. Vragen als "Waarom gebeurt dit?" en "Hoe moet ik verder?" zijn gebruikelijk. Er is geen standaard verloop; elke persoon heeft zijn eigen manier van rouwen, beïnvloed door eerdere ervaringen en persoonlijkheid. Dit maakt het voor zowel de rouwende als zijn omgeving soms moeilijk om te begrijpen wat nodig is.
Neem de tijd: Rouwen is intensief en kost veel energie. Laat je niet opjagen door de verwachtingen van anderen. Jouw tempo is leidend.
Wees voorbereid op herinneringen: Nieuw verlies kan oud zeer oproepen. Dit is normaal en hoort bij het proces.
Erken je gevoelens: Het kan verleidelijk zijn om verdriet weg te duwen, maar dat helpt vaak niet op de lange termijn. Sta jezelf toe om te voelen en vind manieren om je emoties te uiten, zoals schrijven, muziek luisteren of creatief bezig zijn.
Communiceer je behoeften: Mensen om je heen willen helpen, maar weten soms niet hoe. Geef aan wat jij nodig hebt, zodat zij je beter kunnen steunen.
Rouwgerelateerde klachten leveren een gemiddelde verzuimduur van 170 dagen op.
Verzuim na verlies van een kind is in het eerste jaar na overlijden gemiddeld 63 dagen.
Verzuim na verlies van een partner, is in het eerste jaar 115 dagen gemiddeld.
Wees vooral lief voor jezelf. Jij bent de enige die weet wat je voelt en nodig hebt. Stel grenzen, vraag om hulp en plan momenten van rust in. Probeer dankbaarheid te voelen voor wat er wel is, en wees trots op je eigen veerkracht. Volg je hart, want dat is jouw kompas in deze zware tijden.
Rouw en verlies zijn niet alleen pijnlijk, maar ook een onmiskenbaar deel van ons leven. Door bewust met deze emoties om te gaan, kunnen we de weg naar herstel en nieuwe inzichten vinden.
'Omgaan met rouw en verlies' is een van de 10 trainingen die wij aanbieden binnen organisaties. Onder begeleiding van expert Sandrine Kwast praten deelnemers, tijdens werktijd, samen over hun situatie en hun doelen voor hun eigen uitdaging op het thema rouw & verlies. De gestuurde bijeenkomsten worden voorbereid op basis van de individuele progressie en uitdagingen van deelnemers.
De veilige sfeer van lotgenoten creëert:
Deze training wordt ook aangeboden aan de woningcorporaties aangesloten bij de Corporatie Academie. De Corporatie Academie bundelt de krachten rondom leren en ontwikkelen binnen de sector en doen dat zonder winstoogmerk.
Wil je zien hoe dat werkt?
In deze webinar laten we zien hoe wij:
👉 Structureel impact maken op het persoonlijk welzijn van mensen
👉 10+ preventieve trainingen voor privé onderwerpen eenvoudig toevoegen aan bestaande leeromgevingen
👉 Effectiever en voordeliger zijn dan de traditionele trainingen en daardoor toegankelijk voor iedereen
👉 Tussen de 10-20% van de werknemers op jaarbasis intrinsiek mee willen doen aan onze welzijnstrainingen
👉 Leidinggevenden, HR en verzuim een concrete doorverwijzing geven bij de privé uitdagingen van hun mensen
Aanmelden kan eenvoudig via deze link: https://samplify.webinargeek.com/hoe-sta-jij-medewerkers-bij-bij-prive-uitdagingen
Slimme manieren om meer uit je vitaliteitsbudget te halen voor persoonlijke ontwikkeling binnen jouw organisatie.
De week van het werkgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement dat in Nederland steeds meer aandacht krijgt.
In elke relatie zijn veranderingen onvermijdelijk. Naarmate de jaren verstrijken, veranderen ook behoeften...